Opština Dimitrovgrad medijan medijan
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter

Пливање за Часни Богојављенски крст

 

Манифестација се одржава сваке године 19. јануара, на Богојављење.

Догађај се одржава код двомостовља на реци Нишави.

 

Организатор је Туристичка организација Цариброд.

 

 

Избор најбољих у спорту

 

Одржава се сваке године у месецу јануару.

Награђују се најбољи спортисти и спортске екипе који су претходне године оствариле одређене успехе.

 

Организатор је Туристичка организација Цариброд.

 

 

Олимпијада за особе трећег доба

 

Циљ ове манифестације је да се особе трећег доба интегришу у систем рекреације и да се укључе у систем спорта и друштвени живот. Екипе се такмиче у штафети, пикаду, шаху, шутирању на гол, шутирању на кош. Одржава се у месецу априлу.

 

Организатор је Туристичка организација Цариброд и Удружење пензионера Димитровград.

 

Великденска перашка

 

Великденска или ускршња перашка је традиционална манифестација која се одржава на Ускрс. Има за циљ очување традиције и обичаја везаних за Ускрс. Организује се такмичење у туцању јајима или ''перашкама''. Такође постоје и разне игре где деца могу да се забаве, али и да освоје награде.

 

Организатор је Туристичка организација Цариброд.

 

Ђурђевданска трка

 

Одржава се почетком маја месеца. Такмичари се такмиче на стази од Стационара до споменика ''Паметник''. Стаза је дугачка 3.100 метара, а поред сениора и сениорки, (старт трка), могу учествовати и рекреативни тркачи и деца у посебној категорији.

 

Кадрил Плес са Европом

 

Плес малих и великих матураната уз музику Штраусове опере ''Слепи миш'' на трговима европских градова. Матурски плес, познатији као ''Кадрил'' одржава се од 2005. године у Србији да би 2011. године заиграло 33.202 ђака и тиме ушао у Гинисову књигу рекорда. Овај плесни фестивал одржава се у мају месецу.

 

 

Нишавски хоровод

 

Међународни фестивал фолклора. Одржава се у току месеца маја или јуна. Циљ фестивала је да окупи све градове из долине Нишаве и њихове ансамбле у непрекидно коло, које се у овом крају назива Хоровод.

 

Оргaнизатор фестивала је Центар за културу.

 

Научни симпозијум „Заштита агробиодиверзитета и очување аутохтоних раса домаћих животиња“       

 

Симпозијум се одржава крајем јуна и почетком јула месеца у посторијама СЦ Парк у Димитровграду и Наставној бази за планинаско сточарство у селу Горњи Криводол. Организатори овог скупа су Факултет ветеринарске медицине Универзитета у Београду и Општина Димитровград, као и Академија ветеринарске медицине Српског ветеринарског друштва, Центар за очување аутохтоних раса и Ветеринарска комора Србије.

 

 

Турнир у малом фудбалу

 

Највећа спортска манифестација у Димитровграду. Током 15 дана трајања турнира, екипе које се такмиче су подељене у више категорија, од пионира до ветерана. Турнир је организује се од 1964. године у другој половини јула месеца. Међународног је карактера јер учествују и екипе из Бугарске.

 

Организатор је Туристичка организација Цариброд и Спортски савез Цариброд.

 

Хуманитарни турнир у баскету

 

Једнодневни хуманитарни турнир окупља димитровградске баскеташе под називом ''100 баскеташа Цариброда''. Сакупљени прилози иду Фондацији ''Замисли живот'' за помоћ деци са сметњама у развоју. Одржава се у другој половини јула.

 

Џамп камп

 

Традиционалини међународни скакачки митинг, који се одржава средином јула месеца. Јуниори, јуниорке, пионири и пионирке имају прилику да се опробају у дисциплинама скок у вис и скок у даљ, код се сениори надмећу у троскоку.

 

Летња БИБЛИОАВАНТУРА - креативне радионице

 

Народна библиотека „Детко Петров“ сваке године током јула и августа месеца организује креативне радионице за децу у просторијама библиотеке. Уз дружење са књигом и вршњацима, деца маштају, стварају, цртају, забављају се и уче.

 

Организатор: Народна библиотека „Детко Петров“, Димитровград

 

Рекреација на води

 

Манифестација подразумева вожњу скутера на води са циљем едукације младих о управљању и безбедном коришћењу скутера на води и опреме. Полазници имају теоријски и практични део обуке.

 

Организатор је Туристичка организација Цариброд

 

Школа пливања

 

Сва деца узраста од 5 до 12 година током целог лета могу бесплатно присуствовати учењу и савладавању технике и основе пливања на базенима у СЦ Парк уз квалификоване тренере. Одржава се од 1. јула до 31. августа.

 

Омладински фестивал - Дан младих  - 12. август

 

На иницијативу Уједињених нација, 12. август је међународни дан посвећен младима и скретању пажње јавности на проблеме, потребе и потенцијале младих људи и од 2000. године се обележава широм света. У Србији се овај дан обележава од 2007. године, а у Димитровграду од 2021. године. Програм обележавања дана младих обухвата забавне, едукативне, музичке радионице и програме намењене младима, као скретање пажње на потребе и приоритете младих.

 

Организатор: Општина Димитровград, Народна библиотека „Детко Петров“

 

Турнир у одбојци на песку

 

Манифестација се одржава сваке године крајем месеца августа, обухвата екипно такмичење у одбојци на песку.

 

Организатор Туристичка организација Цариброд.

 

 

Дани кошарке

 

Одржава се у току месеца августа. Уз традиционалну утакмицу у баскету, одржава се такмичење у шутирању тројки, као и баскет турнир за сениоре и дечаке.

 

 

Ликовна колонија Погановски манастир

 

Одржава се сваке године у порти манастира Поганово или у селу Поганово. Сва дела која су стварана у овој колонији остају у власништву галерије и чине културно наслеђе града.

Термин одржавања је месец септембар.

 

Оргнизатор је Центар за културу Димитровград.

 

Дан општине Димитровград

 

Манифестација поводом Дана Општине одржава се 21. септембра и траје неколико дана. Манифестацију прате концерти, такмичења и сајмови. У оквиру Дана Општине Димитровград организује се такмичење ''Изађи ми на теглу'', ''Улица старих заната'', као и други пратећи догађаји.

 

Изађи ми на теглу

 

Највећи гастрономски караван одржава се 22. септембра у Балканској улици. Поред такмичарског дела, организује се и музички програм. Екипе имају од 2 до 6 чланова, добијају паприке, шпорет, дрва, а тајне састојке могу донети сами. Победници се даље пласирају за велико републичко такмичење. Током десет година одржавања републичког такмичења у припреми ајвара, екипе из Димитровграда су два пута понеле титуле најбољих мајстора ајвара.

 

 

Гмитровданска трка

 

Одржава се почетком новембра месеца. Главна трка се одржава на траси од цркве Рођење Пресвете Богородице до манастира Свети Димитрије. Поред такмичара из Димитровграда, учествују и такмичари из Бугарске и Србије.

 

 

Манифестација "Дани Царибродске шушенице"

 

Одржава се сваке године средином новембра месеца. Манифестација промовише гастрономију и традиционалне укусе овог краја, са акцентом на шушеницу (димљено свињско месо). Поред шушенице ту су остали месни производи, прерађевине од млека, производи од воћа и поврћа, домаћа радиност и стари занати. Манифестацију прати богат културно-уметнички програм.

 

Датум одржавања: 18-19.новембар 2023. / 16-17 новембар 2024.

 

Организатор је Туристичка организација Цариброд.

 

 

Балкан театар фест

 

На овом међународном фестивалу професионалних и аматерских позоришта, учествују глумци из Србије, Бугарске и Македоније. Фестивал се одржава у току октобра и новембра месеца.

 

Организатор је Центар за културу Димитровград.

 

 

 

 

close

Притисните "ЕНТЕР" за претрагу или "ЕСЦ" да бисте затворили прозор.

top