З А К Љ У Ч А К    -    РАНИ ЈАВНИ УВИД    -    Наредбa општинског штаба за ванредне ситуације    -    З А К Љ У Ч А К    -    ОБАВЕШТЕЊЕ - УВИД ДЕЛА ЈЕДИНСТВЕНОГ БИРАЧКОГ СПИСКА ЗА ПОДРУЧЈЕ ОПШТИНЕ ДИМИТРОВГРАД    -    НАРЕДБА И ОДЛУКА    -    НАРЕДБА    -    СЪОБЩЕНИЕ    -    НАРЕДБЕ    -    XXXVII седницa Скупштине општине Димитровград    -   
Старо жељушко гробље и црква Ђурђиц, ново излетиште и верско средиште за Цариброђане ОБАВЕШТЕЊА 14.11.2019

Старо жељушко гробље и црква Ђурђиц, ново излетиште и верско средиште за Цариброђане

Општина Димитровград је почела да сређује старо жељушко гробље и простор око црквице поред њега, рекао је председник општине Владица Димитров.

Црква је посвећена Ђурђицу, односно преношењу моштију Светог Ђорђа из Никомидије – данашњи Измит на северу Турске, у Лид – садашњи Лод у Израелу, у ИВ веку наше ере.

Према народном обичају и црквеном веровању тај догађај се обележава 16. новембра по Јулијанском календару и слави се као Ђурђиц, а црква на старом жељушком гробљу је једина у царибродском крају, која је посвећена том ранохришћанском догађају.

Непосредно уз црквицу и старо гробље налази се језерце и водопад над њим, који су вредност сами по себи. Да би све остало како јесте, а да постане приступачано и доступно свима, потрудиће се општинска служба за урбанизам. Она ће израдити пројекат са поједностима, којима ће лепота, ушушканост и историјска вредност тог места остати у пуној хармонији.

Тај део ће бити рађен следеће године и ући ће у општински буџет, рекао је Владица Димитров.

Помоћник председника општине Жан Цоневић је пак навео да је од скретања за село Грапу у дужини од око 200 метара поправљен и изваљан пут до старог жељушког гробља и Ђурђица и да је тај посао урадио „Комуналац“ у склопу планираних активности.

Црква “Свети Ђорђе” у Жељуши је 1984. године проглашена за споменик културе.

Извор: Портал ФАР


Старите желюшки гробища и църквата Св. Георги, нова пикник зона и религиозен център за цариброджаните

Община Цариброд започна да подрежда старите желюшки гробища и мястото около църквата, каза кметът на общината Владица Димитров.

Църквата е посветена на Св. Георги, т.е. на пренасяне на мощите на Свети Георги от Никомидия – днешния Измит на север на Турция, в Лид – сегашния Лод в Израел, през IV век от н.е.

Според народния обичай и църквата, това събитие се празнува на 16 ноември според Юлиянския календар и се празнува като Гюргиц, а църквата на старите желюшки гробища е единствената в царибродския край, посветена на това раннохристиянско събитие.

В непосредствена близост до църквата и старите гробища се намират езерце и водопад над него, които сами по себе си са ценни. За да остане всичко такова, каквото е в момента, а да бъде по-достъпно за всички, ще се постарае общинската служба за урбанизация. Тя ще изготви проект с подробности, с които красотата, уютността и историческата стойност на това място ще се запазят в пълна хармония.

Върху този проект ще се работи следващата година, което ще влезе в общинския бюджет, каза Владица Димитров.

Помощник председател на общината Жан Цоневич каза, че от завоя за село Грапа на дължина от около 200 метра е ремонтиран пътят до старите желюшки гробища и църквата Св.Георги и тези дейности са извършени от „Комуналац“ в рамките на планираните дейности.

Църквата “Свети Георги” в Желюша през 1984 година бе обявена за паметник на културата.

Източник: Портал ФАР

close

Притисните "ЕНТЕР" за претрагу или "ЕСЦ" да бисте затворили прозор.

top