Opština Dimitrovgrad medijan medijan
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
Поновљени јавни увид у План генералне регулације Димитровград    -    Директан пренос 5. седнице Скупштине општине Димитровград    -    Директан пренос седнице СО Димитровград    -    ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ - МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ ПОЉОПРИВРЕДЕ    -    Директан пренос седнице СО Димитровград    -    Ред вожње за стајалишта    -    Јавни састанак - Нацрт Одлуке о изради Плана детаљне регулације за лежиште "Мазгош" у КО Мазгош    -    Оглас о продаји покретне имовине путем усменог јавног надметања    -    Директан пренос седнице СО Димитровград    -    Обавештење о извештавању за локални регистар извора загађивања    -   
Домове у Димитровграду красе необични календари: ДОГАЂАЈИ 06.03.2023

Домове у Димитровграду красе необични календари: "Насмејана лица са њих нас усрећују, али и упозоравају"

Овај драгоцени тренд у Димитровграду опстаје већ 12. година, а Телеграф.рс је ове године присуствовао подели календара и скупу најмалађих и мештана који представјају драгуље ове општине

Најлепши календар краси зидове домова у Димитровграду - на њему су мила лица баш свих бебица које су на тој општини рођене током претходне године. Они су светлост која обасјава будућност, а лекари и сестре срећни су када на страници за један месец "стане" и по пет малишана, јер то доноси наду у победу над белом кугом. Пут је тежак, јер је беба у овом крају већ дуго много мање него раније. А овај календар мали је допринос да се то промени.

Овај драгоцени тренд у Димитровграду опстаје већ 12. година, а Телеграф.рс је ове године присуствовао подели календара и скупу најмалађих и мештана који представјају драгуље ове општине.

Свима позната патронажна сестра Сузана Милев и једна од покретача ове акције упутила је на проблем који општина Димитровград годинама кубури са наталитетом.

- Ово је дванаеста година од како патронажна служба израђује календар са фотогрфаијама свих рођених беба чиме покушавамао да промовишемо наталитет у нашој локалној заједници. Прва деценија 21. века је била катастрофална кад је наталитет у питању. Те прве деценије од 2001. године до 2011. нагло је пао наталитет и број беба пао је са 75 на 47. Тада ми, као прва карика покренули смо акцију и покушали смо на разне начине да фотографишемо наше малишане и покажемо та лепа насмејана лица која нас радују, а у исто време и опомињу да морамо да водимо рачуна о њима - рекла је Сузана.

Када је ова оштина требала са великом радошћу да обележи десетогодишњицу онако како су замишљали у томе их је, како прича Сузана, спречио корона вирус који је резултирао до тада најмањим бројем рођених беба у овој општини.

- Прошле године добили смо 48 беба што је производ труда и рада целе заједице као и Владе Републике Србије, али борба и даље траје. Највећу захвалност дугујемо родитељима чија су деца на календару. Ми, на неки начин, пишемо историју - рекла је Сузана.

Ове године општина је одлучила да средства додели малом Јоакиму који је прва беба рођена након 30 година у мести Изатовци у општини Димитровград.

- На календару се налазе сва деца рођена у нашем граду. Сваке године прикупљена средства поклањамо ономе коме сматрамо да су најпотребнија, а ове године желимо средства да дамо породици Манић и малом Јоакиму који је део нашег календара. Он живи у селу Изатовци и на тај начин желимо да подржимо децу рођену у сеоским срединама - додала је.

Председник општине Димитровград, Владица Димитров, замолио је присутне родитеље као и све младе брачне парове да општини помогну иницијативама и упућивањем на оно што је најпотребније за пораст наталитета на овом простору.

- Жеља нам је да нас буде више, а на жалост нас је све мање што и показује последњи попис. Позивам читаву заједницу да се мобилише око овог проблема и да чујемо све више оваквог дечијег плача или песме. Без обзира што се увек очекује да локална самоуправа треба да смисли начине, више бих волео да породице и ти млади људи који су кренули у породични живот и изродили децу да се окупљају, да имају иницијативу и да нам на неки начин укажу где је најбоље да средства, која су ионако планирана за промоцију и побољшање наталилтета у општини Димитровград, буду усмерена - рекао је Димитров.

(Телеграф.рс)

close

Притисните "ЕНТЕР" за претрагу или "ЕСЦ" да бисте затворили прозор.

top