УСВОЈЕН РЕБАЛАНС БУЏЕТА ОПШТИНЕ ДИМИТРОВГРАД    -    ВЛАЙКОВ И ЦАНЕВ НА ПОСЕЩЕНИЕ В ЦАРИБОРД    -    ТРЕЋА СЕДНИЦА СО ДИМИТРОВГРАД    -    Анкета о потребама и положају младих у Димитровграду    -    НАРЕДБА    -    СЕДНИЦА ЂАЧКОГ ПАРЛАМЕНТА У САЛИ СО ДИМИТРОВГРАД    -    НАГРАЂЕНЕ ПРЕДСТАВНИЦЕ ДИМИТРОВГРАДА НА ТАКМИЧЕЊУ „СРБИЈА У ПИТМУ ЕВРОПЕ“    -    САОПШТЕЊЕ ПРЕДСЕДНИКА ОПШТИНЕ ДИМИТРОВГРАД    -    Одржана информативно – едукативна радионица е Туриста    -    Прослављен Дан општине Димитровград    -   
Одржана информативно – едукативна радионица е Туриста ДОГАЂАЈИ 24.09.2020

Одржана информативно – едукативна радионица е Туриста

Информативно – едукативна радионица о обавези и начину коришћења портала еТуриста за угоститеље који пружају услуге смештаја одржана је 22.септембра 2020. са почетком у 11 часова у просторијама ЕОЦ у Спортском центру Парк у Димитровграду. Радионицу је организовала општина Димитровград и ЈУ Спортско – туристички центар Цариброд уз поштовање свих мера безбедности и заштите. На радионици су присуствовали угоститељи који пружају услуге смештаја у категорисаним и некатегорисаним објектима на територији општине Димитровград.

Присутнима је презентован нови ЦИС еТуриста као и начин његовог коришћења који би требало да допринесе једноставнијем пословању угоститеља, али и да пружи статистичке и друге корисне податке јединици локалне самоуправе, МУПу, туристичким организацијама итд.

Портал еТуриста је централни информациони систем који обједињује све податке о угоститељима и угоститељским објектима за смештај у Републици Србији. Пројекат израде ЦИС који спроводе Влада Републике Србије и Министарство трговине, туризма и телекомуникација, подржава шире циљеве дефинисане Законом о туризму и Законом о угоститељству: системско регулисање области угоститељства и туризма, смањење сиве економије, унапређење услова пословања свих субјеката на тржишту, заштита права потрошача у туризму и угоститељству.

У складу са ПРАВИЛНИКом о начину уношења, рада, вођења и коришћења централног информационог система и његовој садржини и врсти података ("Службени гласник РС", број 87 од 19. јуна 2020.) након 01. октобра 2020. све пријаве и одјаве домаћих и страних туриста у свим угоститељским објектима за смештај биће могуће једино и искључиво путем система еТуриста. Избегавање ове законске обавезе кажњава се високом новчаном казном. Такође, преко овог система подносиће се захтеви за категоризацију објеката, а ситем води и евиденцију уплаћене боравишне таксе.

Е - Tуриста је обавезан и бесплатан систем за који је неопходна интернет конекција и могуће га је користити преко свих уређаја (десктоп рачунар, лаптоп, таблет, мобилни телефон). Угоститељи му приступају путем додељених корисничких налога које им додељује надлежни орган.

Предности који ће угоститељи као корисници ЦИС еТуриста имати су:

  • Поједностављена пријава и одјава домаћих и страних гостију;

  • Подношење захтева за категоризацију;

  • Обрачун и евиденција боравишних такси;

  • Смањен број административних процедура и олакшано пословање.

Више информација о Централном – информационом систему Е – туриста потражите на следећем линку: https://www.eturista.gov.rs

close

Притисните "ЕНТЕР" за претрагу или "ЕСЦ" да бисте затворили прозор.

top